آبیاری به وسیله لوله بارانی یک روش ارزان برای آبیاری است که جایگزینی مطمئن برای سیستم آبیاری بارانی به وسیله آبپاش میباشد. نصب و نگهداری از این سیستم بسیار آسان و کم هزینه است برای بسیاری از محصولات زراعی میتوان از آن استفاده کرد. لوله بارانی یک شلنگ انعطاف پذیر تاشو می باشد که روی آن سوراخ هایی وجود دارد که از هر طرف حدود دو متر پاشش می تواند داشته باشد
آبیاری به وسیله لوله بارانی یک روش جدید است که در آن فشار آب متوسط است و سایز لوله های آن بین 1 تا 3 اینچ میباشند. فاصله سوراخ های این دوره ها از همدیگر منظم و به یک اندازه می باشد. اتصالات لوله های تخت لی فلت می توان برای لوله کشی این لوله ها استفاده کرد. مزیت های لوله بارانی:
- ارزان و کم هزینه بودن
- نصب آسان
- حمل و نگهداری آسان
- با فشار آب کم هم به خوبی کار میکند
- پخش ساده سم و کود در مزرعه
- میتوان در گلخانه هم از آن استفاده کرد
- مدت زمان آبیاری کمتر (آبیاری سریع تر)
- میتوان برای آبیاری قطره ای هم از آن استفاده کرد
- توانایی آبیاری در زمین های شیب دار

برای مزرعه خود چقدر لوله بارانی نیاز دارید؟
حدود یک جریب مزرعه را میتوان با 800 متر لوله یک اینچ بارانی و یا 600 متر لوله 40 میلیمتر باران ای و یا 400 متر لوله 50 میلیمتر بارانی آبیاری کرد. قطر لوله بارانی با توجه به میزان دبی پمپ شما باید انتخاب شود چرا که فشار بالا باعث گشاد شدن سوراخ ها و کم شدن طول پاشش و عدم یکنواختی در آبیاری خواهد شد.
با لوله های آبیاری بارانی میتوانید به سادگی سم و کود های مایع را درون مزرعه پخش کنید. از مزیت های دیگر این لوله این است که اگر یکی یا دوتا از سوراخ ها مسدود شد سایر سوراخ ها همچنان به کار آبیاری ادامه خواهند داد و آبیاری متوقف نمی شود. آبیاری سریعتر از خصوصیات دیگر این نوع لوله میباشد.

افزایش طول عمر و نگهداری از لوله بارانی
عمر مفید این شلنگ های بارانی حدود 2 تا 5 سال میباشد که البته به نحوه استفاده و نگهداری از آن نیز بستگی دارد. اگر میخواهید طول عمر این دوره ها بالاتر برود از فشار آب مناسب استفاده کنید تا سوراخ های آن گشاد نشود. در هنگام حمل این لوله ها آنها را روی زمین نکشید حتماً آنها را جمع کنید و با یک فرغون آنها را جابجا نمایید.
در انتهای فصل آبیاری باید لوله های بارانی را به دقت جمع کنید و در مکانی سرپوشیده که دچار یخ زدگی نشوند قرار دهید. قبل از پهن کردن لوله ها مسیری که قرار است لوله روی آن پهن شود را از اجسام نوک تیز یا سنگهای تیز که میتواند باعث پارگی لوله شوند و تمیز کنید.

این لولهها را از گزش و جویده شدن توسط حیوانات کوچک محافظت کنید زیرا حیواناتی که به دنبال آب هستند برای نوشیدن آب سعی می کنند سوراخهای این لوله ها را پاره کنند تا آب بیشتری بنوشند.چه محصولاتی را میتوان با لوله بارانی آبیاری کرد؟
شما می توانید از این لوله ها برای آبیاری قطره ای نیز استفاده کنید به این صورت که فشار آب را پایین بیاورید تا کاربردی مثل نوارتیپ پیدا کنند. با این لوله ها میتوانید با فشار کم آب نیز به خوبی آبیاری بارانی را انجام دهید و برای کاشت محصولاتی مثل پیاز سبزیجات و صیفی جات می توان از آن استفاده کرد. همچنین محصولاتی مثل کلم ، کاهو اسفناج ، هویج ، توت فرنگی را می توان به وسیله لوله را این بارانی به خوبی آبیاری کرد.

از این لوله ها میتوان در گلخانه ها و یا مزارع کوچک و یا مزارعی که به آبیاری کمی نیاز دارند نیز استفاده کرد. یکی از معایب این لوله ها این است که باعث افزایش قارچ در مزرعه به علت افزایش رطوبت می شوند. محصولاتی مثل گوجهفرنگی ، سیبزمینی ، فلفل ، نخودفرنگی ، لوبیا و فلفل به راحتی دچار عفونت های قارچی می شوند.نحوه لوله کشی و نصب لوله بارانی
شیلنگ سوراخ دار آبیاری کم فشار بارانی کم هزینه ترین روش آبیاری تحت فشار است
هزینه نصب و اجرای لوله بارانی حدود نصف و سایر روشهای دیگر آبیاری تحت فشار میباشد. همیشه قطر لوله مانیفولد از قطر لوله های بارانی باید بیشتر باشد مثلا اگر می خواهید از لوله های دو اینچ بارانی استفاده کنید باید خطوط لوله مانیفولد شما 3 اینچ قطر داشته باشند. در انتهای هر ردیف لوله بارانی باید لوله بارانی را با درپوش انتهایی مسدود کنید.

این لوله ها از دو طرف سوراخ دارند لذا برای هر هر چند ردیف باید لوله بارانی را در وسط آنها نصب کنید. لوله های بارانی از نظر وزنی سبک هستند و حمل و نقل آنها بسیار آسان است. در هنگام نصب لوله ها دقت کنید که آن را به زمین محکم کنید زیرا در هنگام پاشش ممکن است از جای خود حرکت کند.
به دلیل منافذ بسیار باریک روی این لوله ها برای استفاده از این روش آبیاری شما نیاز به یک سیستم فیلتراسیون در مزرعه دارید. یک ایستگاه فیلتراسیون میتواند شامل فیلتر دیسکی، فیلتر شنی و هیدروسیکلون باشد. یکی از مزیتهای لوله بارانی این است که در زمین های شیب دار هم می توانید آبیاری خوبی را انجام دهید.
نصب لوله کشی لوله بارانی شبیه به لوله کشی برای آبیاری قطره ای می باشد. ابتدا لوله اصلی را که در زیر زمین قرار داده شده است در مزرعه یا با نصب کنید. سپس لوله های فرعی یا مانیفولد را از آن انشعاب بگیرید و به فاصله های یکسان از لوله های فرعی یا مانیفولد انشعاب برای لوله بارانی بگیرید. برای گرفتن انشعاب مناسب لوله بارانی باید از سه راهی یا کمربند استفاده کنید.

لوله بارانی را می توان با یک بست هندلی یا بست کمربندی روی یک لوله پلی اتیلن دیگر که حالت سرشلنگی دارد نصب کرد. البته بعضی از کشاورزان به جای استفاده از بست های هندلی یا بست های پهن استاندارد از مفتول های فولادی برای آب بند کردن لوله بارانی به لوله پلی اتیلن استفاده میکنند که باعث پارگی لوله های بارانی خواهد شد.
برای بستن انتهای لوله بارانی نیست کافی است که انتهای لوله را تا کنید و دو صفحه فلزی در دو طرف قسمت تا شده قرار دهید و آن دو صفحه فولادی را به هم محکم کنید این محکم کردن می تواند به وسیله دو پیچ و مهره در دو طرف صفحه یا به وسیله یک سیم باشد.
انتهای لوله های بارانی را طوری ببندید که بعد اگر نیاز شد برای شستشو بتوانید انتهای آن را باز کنید. برای لوله کشی اصولی لوله بارانی میتوانید ابتدای هر لوله بارانی را از سرشلنگی گالوانیزه یا فولادی استفاده کنید. پس از اینکه لوله بارانی را روی سرشلنگی قرار دادید برای آب بندی و جلوگیری از چکه کردن لوله بارانی از بست هندلی استفاده کنید. برای لوله های اصلی و مانیفولد هم می توانید از لوله های لی فلت و تخت تاشو استفاده کنید این روش برای مزرعههای اجارهای بسیار مناسب است.

شرکت پی وی سی اصفهان با تجهیز کردن دستگاه اسپرینگ تیپ شروع به تولید این نوع لوله اقدام نموده است