شیر خودکار در صنعت لوله و اتصالات و پایپینگ به شیرهای گفته میشود که در حالت اتوماتیک بسته هستند یا اینکه فقط جریان آب را به یک سمت هدایت میکنند اما در آبیاری بارانی شیر خودکار قطعه ای است که در حالت معمولی بسته است و وقتی که لوله متصل به آبپاش در آن قرار میگیرد و ضامن آن بسته می شود این شیر باز می شود و جریان آب را به سمت آبپاش هدایت میکند.
علت استفاده از شیر خودکار در لوله کشی آبیاری بارانی این است که یک آب پاش باید در جاهای مختلف استفاده شود. وقتی در یک مزرعه تعداد زیادی رایزر نصب میشود یک پمپ توانایی این را که همه آب پاش ها را با هم به کار بیندازد را ندارد لذا باید از تعداد محدودی آبپاش استفاده شود. این آب پاش ها داخل مزرعه باید جابجا شوند تا تمام مناطق مزرعه به طور یکنواخت آبیاری شوند. شیر خودکار جابجایی آب پاش ها را ساده می کند چون که نیازی به باز کردن پیچ یا فلنجی برای جدا کردن آب پاش از رایزر نیست.
از چه نوع شیرخودکاری باید استفاده کرد؟
شیرهای خودکار در آبیاری بارانی با جنس های متفاوتی تولید می شوند از جمله پلیمر، برنج، چدن و آلومینیوم. داخل شیر خودکار یک فنر قرار دارد که وقتی لوله رایزر درون آن قرار داده می شود فنر جمع می شود و شیر باز می شود. شیر خودکار دارای پارامتر ها و استانداردهای مربوط به خود و مشخص است که طبق تاییدیه های معاونت آب و خاک جهاد صادر می شود.
یک سیستم آبیاری بارانی شامل شبکه های لوله کشی و رایزر و در انتهای آن یک شیرخودکار قرار دارد. برای آبیاری های بارانی با فشار بالا از شیر خودکار های چدنی یا آلومینیومی استفاده می شود. جنس شیر خودکار های پلیمری باید به صورتی باشد که رزوه های آن محکم و استاندارد باشد و در فشار بالا از جای خود کنده نشود همچنین باعث چکه کردن آب نشود. همچنین یکی دیگر از خواص مرغوبیت شیر خودکار این است که بتوانند در زیر آفتاب دوام بیاورد.
آ
خصوصیات یک شیرخودکار مرغوب و با کیفیت چیست؟
فنری که داخل شیر خودکار استفاده میشود باید از جنس فولاد ضد زنگ باشد که در برابر زنگ زدگی و املاح آب مقاومت بالا داشته باشد. شیر خودکار نباید باعث افت فشار و تغییر طول پاشش آب پاش شود. سایزهای سیر خودکار از یک اینچ تا دو اینچ هستند که هر کدام کاربرد متفاوتی در آبیاری دارند. شیر خودکار های پلیمری حداکثر فشاری که می توانند تحمل کنند هشتم صفر می باشد و برای فشار های بالاتر باید از شیر خودکار های چدنی استفاده بکنید.
چگونه باید خرابی های شیرخودکار آبیاری بارانی را تعمیر کرد؟
خرابی شیر خودکار می تواند ناشی از معیوب شدن بوش ، اورینگ و پکینگ آب بندی آن باشد که شیره پلیمری را باید تعویض کرد چون که قابل تعمیر نیست درب شیر خودکار برای این طراحی شده که مواقعی که از شیر خودکار استفاده نمی شود ذرات خاک ، زباله و جل وارد آن نشود چون باعث مسدود شدن و خراب شدن آن خواهد شد.نحوه نصب شیرخودکار در لوله کشی آبیاری بارانی
برای بستن شیرخودکار پلیمری به رایزر نیازی به استفاده از نوار تفلون نیست اما برای بستن شیر خودکار های چدنی باید از نوار تفلون استفاده شود. حداکثر دمایی که شیر خودکار های پلیمری در آن کارایی نرمال دارن 40 الی 50 درجه سانتی گراد می باشد. اگر قرار باشد که آبپاش ها در یک طرح آبیاری بارانی در جای خود ثابت باشند هیچ نیازی به استفاده از شیر خودکار نیست.
برای جلوگیری از خرابی و ضربه دیدن این شیرها در مزرعه باید دور شیر را با یک لوله پلی اتیلن غلاف به قطر 200 میلیمتر احاطه کنید و داخل آن را شنبه بریزید. بهتر است سطح شیر خودکار از سطح خاک مزرعه حدود 5 الی 10 سانت پایینتر باشد.